Tableta, telefon sau sport?

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+

Tableta, telefon sau sport?
Daca le-am adresa aceasta intrebare copiilor, probabil marea majoritate ar raspunde “tableta” si “telefon”.

Oare cum s-a ajuns ca balanta sa incline atat de mult catre tableta si telefon?

Aici, de fapt, pot interveni mai multi factori:

Parintii petrec foarte mult timp la birou, ajung acasa seara tarziu si atunci copiii, in timpul lor liber, apeleaza la modalitatea de joaca ce le este cea mai la indemana, respectiv tableta sau telefonul;
Sunt din ce in ce mai multi copii care-si etaleaza la scoala sau chiar la gradinita cele mai noi modele de telefoane si atunci a devenit o moda sa ai telefon si sa te joci pe el!
Unii copii merg la multe cursuri, la diverse activitati extrascolare (balet, actorie, engleza, robotica etc) si timpul lor este atat de fragmentat, incat a devenit o obisnuinta ca in cele cateva minute libere pe care le au intre activitati sau seara inainte de culcare, sa se joace pe telefon sau tableta.
Dar oare joaca pe telefon sau tableta aduce numai neajunsuri, cum ar fi sedentarismul, reducerea contactelor sociale, dependenta, sau poate aduce si anumite beneficii?

Cu siguranta ca poate aduce si beneficii:
Unele aplicatii sunt foarte utile pentru dezvoltarea culturii generale (pot invata despre corpul omenesc, despre specificul unor zone geografice sau istorie) sau pentru exersarea unei limbi straine;
Alte aplicatii contribuie la antrenarea atentiei si dezvoltarea abilitatii de rezolvare a problemelor, (asa-numitele “Quest-uri”) sau la dezvoltarea capacitatii de analiza, de anticipare si planificare (jocurile de strategie).

Ceea ce e bine sa aiba in vedere parintii este ca timpul pe tableta si telefon sa fie limitat si sa alterneze cu jocul liber, nestructurat – care stimuleaza dezvoltarea creativitatii, cu joaca alaturi de alti copii si, bineinteles, cu miscarea in aer liber, cu sportul.
Practicarea unui sport este benefica pentru copii pentru ca-i ajuta in primul rand sa se mentina sanatosi si sa se dezvolte fizic armonios. In acelasi timp, are multe alte beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea personala:

Daca vorbim de un sport de echipa, atunci copilul invata atat ce inseamna sa colaborezi cu membrii echipei tale, cat si ce inseamna sa fii in competitie cu o alta echipa. Interactionand cu alti copii in cadrul jocului, poate invata cum sa gestioneze anumite situatii conflictuale si, in acelasi timp, isi poate face prieteni.

De asemenea, are ocazia sa invete ce inseamna sa-si asume riscuri, sa analizeze rezultatele si apoi sa-si regandeasca strategia impreuna cu colegii si antrenorul;
Copiii invata sa respecte reguli;
Pe masura ce se antreneaza, ei pot observa ca obtin rezultate mai bune si invata astfel sa fie perseverenti;
Observa ca pot face greseli, ca pot invata din acestea si vad ca pot face progrese, toate acestea contribuind la cresterea stimei de sine.

Ce pot face parintii pentru a stimula interesul copiilor pentru sport?

Pot incepe prin a viziona impreuna emisiuni sportive;
Pot petrece impreuna timpul liber practicand un sport care le place atat lor cat si copiilor;
Parintele il poate duce pe copil la lectii demonstrative – la diverse sporturi, urmand ca in final sa-si aleaga copilul ceea ce-i place
Atunci cand copiii practica un sport e bine ca parintii sa fie atenti si sa nu le impuna un anumit ritm sau o anumita performanta. E important ca practicarea sportului sa presupuna bucurie si placere pentru copil. Atunci cand apar constrangerile, impunerea unei anumite performante, placerea dispare si exista riscul ca practicarea acelui sport sa fie perceputa de copil mai tarziu ca fiind chiar o corvoada!

Daniela Stanciu

Daniela Stanciu

Psiholog clinician
Psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie
Daniela Stanciu

Latest posts by Daniela Stanciu (see all)

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+