Postura – aspect esențial al sănătății

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+

 

În ultimii ani se remarcă o creștere a numărului de cazuri ale deformărilor coloanei la copii și adolescenți. Statisticile arată că 30% dintre elevii din România suferă de tulburări de statică vertebrală.

Cauzele sunt cunoscute, ghiozdanul greu, poziția în banca, postura în fața calculatorului și a tabletei. Coloana este cea mai vizibil afectată, dar disconfortul este resimțit și în articulațiile șoldurilor, picioarelor și umerilor. Orice poziție menținută timp îndelungat duce la dezechilibre musculare care în timp duc la deformări articulare mai greu de tratat.

Problemele încep să apară după primii ani de școala, în jurul vârstei de 10-12 ani. Atenția părinților, profesorilor și învătătorilor înainte de această vârstă poate să preîntâmpine instalarea scoliozei, cifozei sau lordozei. Astfel, copiii noștri să se bucure de libertatea oferită de un corp sănătos, să nu ajungă să poarte corset, să facă vizite regulate la medic și să privească exercițiul fizic ca tratament.

Educația fizică primită acasă se completează cu cea primită în școală. Cei mici au nevoie de îndrumarea părinților și a profesorilor deopotrivă.

Puterea exemplului în primul rând și grija noastră, a adulților, pot preveni efectele acestui nou stil de viață ‘impus’ de statul în bancă sau la calculator.
Profilaxia este mama sănătății!

Pentru că în școală, puținele ore de educație fizică, s-au transformat de mult în ‘sport’, mulți parinți își duc copiii la cursuri de înot, dans și alte tipuri de mișcare. Și bine fac!
Specialiștii în mișcare apreciază efortul acestora și în același timp consideră că școlarii au nevoie de o educație coerentă și de calitate, oferită în cunoștință de cauză, și acasă și la școală.

În acest scop, în curând, Atelierul de Reeducare Fizică va organiza un eveniment gratuit dedicat părinților, învățătorilor și profesorilor, în care vom discuta despre nevoia și rolul mișcării în educația copilului, adică relația dintre corp și minte. Împreună vom căuta soluții de introducere a mișcării în metodele de predare. Vom prezenta pași și repere pentru evaluarea posturii, vom descrie cum putem depista și corecta pozițiile vicioase.

Vom vorbi despre cum să ne învățăm copiii să se adapteze acestei societăți vitezomane în care corpurile noastre se mișcă din ce în ce mai puțin și despre ce putem învața noi adulții de la copiii noștri.

Alexandra Popa
Contacteaz-o

Alexandra Popa

Alexandra și-a urmat pasiunea pentru mișcare devenind kinetoterapeut, scopul ei fiind bine definit încă de la început în direcția profilaxiei, a prevenirii apariției afecțiunilor grave ale aparatului locomotor.
Astfel a creat ''Atelierul de reeducare fizică'', pentru a ajuta oamenii să-şi recâştige controlul asupra corpului prin corectarea posturii, eficientizarea respiraţiei, stăpânirea calității mișcării şi crearea de obiceiuri bune.
Alexandra Popa
Contacteaz-o

Latest posts by Alexandra Popa (see all)

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+