Pâinea de casă VS. pâinea din comerț

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn
Alice Cazan

Alice Cazan

Fă mereu ceea ce îți place şi construieşte din pasiune un viitor!
Alice Cazan

Latest posts by Alice Cazan (see all)

Pâinea de casă VS. pâinea din comerț

Pâinea este un produs nelipsit din casă. Din acest motiv e util să cunoaștem ce consumăm. Ca atare e indicat să citiți ingredientele pe care le conține pâine. Iată substanțele care se pot regăsi: făină cu E-uri, amelioratori de panificaţie grăsimi, sare iodată, emulgatori, conservanţi, coloranţi. Pâinea din comerţ este diferită de pâinea de casă. Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultând făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon. Această făină este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Cum e drumul pâinii din comerț? Un întreg proces tehnologic, iar lista cu ce substanţe conţine pâinea din comerţ se măreşte. Potrivit specialiştilor, în fabricile de pâine se foloseşte o tehnologie foarte scurtă. Pâinea este repede fabricată, dar ea s-ar sfărâma şi s-ar învechi la fel de repede dacă nu i se adaugă emulgatori şi conservanţi. În prezent, unele sortimente de pâine din comerţ seamănă mai mult cu cozonacul, conţinând grăsimi şi zahăr. Nici pâinea neagră din comerţ nu trebuie să ne dea impresia că alegem un produs sănătos. Multe din aceste sortimente conţin tot făină albă rafinată, în care se adaugă coloranţi.  Ce substanţe conţine pâinea din comerţ: citiţi eticheta! Principalul sfat al nutriţioniştilor este ca, înainte de a cumpăra pâinea, să citiţi cu mare atenţie eticheta şi să vă informaţi despre modul de fabricare a acesteia. Pâinea este sănătoasă dacă este preparată din făină integrală, fără ados de alte substanţe, la care se adaugă doar apă, sare, drojdie.

Cum este pâinea tradiţională, autentică? Pâinea se prepară „prin coacerea aluatului obţinut din făină dospită cu drojdie, lăsată să crească şi coaptă în cuptor”, precizează prof. dr. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de nutriţie”. Grâul este utilizat cel mai frecvent la prepararea pâinii, dar aceasta poate fi făcută şi din făină de secară, orz, ovăz sau porumb, de obicei, în combinaţie cu făină de grâu. Dacă vrem să punem pe masă o pâine sănătoasă, nutriţioniştii ne recomandă să alegem o făină integrală, fără adaos de amelioratori de panificaţie.- sursă text

 

În cazul în care alegi să cumperi pâine din comerț, întrebarea ar fi care e cea potrivită?

Pâinea ambalata vs. Pâinea neamblalată(proaspătă)

Pâinea neambalată are termen mai mic de valabilitate, 1-2 zile, există riscul ca aceasta să se întâreascp repede sau chiar poate mucegăi dacă nu e bine coaptă.

Pâinea neambalată are termen de valabilitate începând cu 5-6 zile și ajungând la câteva săptamâni (în cazul în care are conservanți).

 

 

COPIII SI CONSUMUL DE PAINE

Nu este totul sa alegi cea mai buna paine, ci si sa oferi in mod corect acest aliment copilului tau. Atat medicul pediatru, cat si biologul specializat in nutritie, le ofera mamicilor informatii complete despre consumul de paine pentru copii.

  Painea este un aliment care poate fi introdus in alimentatia copilului incepand cu varsta de 9-10 luni. “La inceput se ofera pesmet de paine, iar apoi se trece direct la paine. Ea trebuie data in cantitati mici la inceput, fiind testata ca orice alt aliment in diversificare”, explica dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog. 

Painea este un aliment recomandat celor care nu au intoleranta la gluten. Atentie, grisul, faina de grau si cerealele pentru sugari au gluten, exceptie facand doar produsele care au specificat acest lucru pe eticheta.

Solutii pentru copiii cu intoleranta la gluten:

Sunt pe piata o gama variata de produse fara gluten. Insa, inainte de a exclude alimentele cu gluten, parintii trebuie sa verifice daca realmente copilul sufera de aceasta afectiune. Aceasta se diagnosticheaza de catre medicul pediatru, iar parintii nu trebuie sa presupuna in pripa ca bebelusul are intoleranta si astfel sa-l priveze de o serie intreaga de alimente. Un criteriu important tine si de faptul ca in familie sunt sau nu cazuri cu intoleranta la gluten.

Painea, aliment esential pentru copii?

Dr. Ana Culcer: “Da! La tara si acolo unde este saracie”, spune scurt medicul pediatru. Apoi aceasta expune o observatie personala care ar trebui sa ne dea de gandit: „Inainte in Romania nu erau oameni grasi, pe vremea cand se manca din plin painea naturala sau mamaliga. Acum exista aceasta tendinta de ingrasare, cand consumam prea multe caloriiin raport cu energia risipita: stam in fata televizoarelor, a ecranelor si nu mai facem deloc miscare. Un copil care statea inainte la curte, care nu avea alternative precum televizorul si calculatorul, alerga toata ziua pe afara. Acum  parintii il duc 30 de minute in parc si atat.


40 de grame de paine integrala sunt necesare pentru ca micutul sa aiba energie si sa nu faca hipoglicemii. Painea integrala are o asimilare lenta, este asigurata energia necesara. Copilul nemancand paine, poata sa mearga la joaca si sa-i scada glicemia. El nu stie asta, dar 
hipoglicemiile ascunse nu sunt binevenite.Dr. Livia Nena: Painea reprezinta hidrati de carbon cu asimilare lenta. Este un aliment esential si va ramane, numai sa nu se faca abuz, sa se consume in cantitate rezonabila. Dar pentru a se pastra o glicemie constanta, painea este un aliment bun.

Simptomele lor sunt: oboseala, copilul incepe sa gandeasca mai lent. Solutia este alimentarea cu glucoza, dar ca sa nu se recurga la zahar, ii poate fi data o bucatica de ciocolata. Cel mai bine este insa sa aiba o sursa constanta de energie, asa cum ofera, spre exemplu, painea.

Eliminarea painii din alimentatia copilului fara a o inlocui cu alte surse de glucide cu asimilare lenta – gris, orez, malai, duce la riscul ca acest copil sa faca dese hipoglicemii, astfel risca o proasta alimentare cu glucoza a creierului, a sistemului nervos. Cantitatea minima de paine este ok, dar a scoate total painea din alimentatie este o greseala. Se poate renunta la painea de proasta calitate, dar nu la cea hranitoare.    

Care este cea mai buna paine pentru copii?

Raspunsul pediatrului: painea integrala, cat mai completa si mai putin procesata. Ea are fibre ce au rol in digestie, tarate si vitamine din complexul B-urilor, elemente nutritive pentru alimentatia copilului. Cu cat este mai fina, cu atat copilul se constipa mai mult. Parintii pot opta si pentru o paine facuta in casa, insa conteaza calitatea fainii. Daca este facuta din faina proasta, atunci nu este cu nimic mai presus. O paine facuta dintr-o faina de calitate proasta contine numai amidon si chimicale, lipsindu-i proteina nutritiva.

Medicul pediatru le recomanda parintilor sa citeasca eticheta, dar se indoieste de cinstea unor producatori. Parintii pot opta pentru paine din grau, din secara, din graham, cu cartofi, toate fiind recomandate in alimentatia unui copil, alegerea tipului fiind doar o chestiune de gust.


Cantitatea de paine recomandata pentru copii 
Raspunsul biologului: Pentru copii este recomandata o paine intermediara. Cel mai bine este sa fie o paine cat mai putin rafinata, nu cea cu faina alba, ci una mai rudimentara. Poate sa fie paine de graham, paine integrala.  Poate sa fie o paine cu seminte, mai nutritiva, poate sa fie facuta in casa, cu faina integrala iese foarte buna.

Dr. Ana Culcer: Daca am un copil mai gras, ar fi bine sa ma abtin sa-i dau paine. Daca este un copil slab, atunci pot sa-i ofer paine normala, dar depinde in ce cantitate. Daca isi ia trei sendvisuri la scoala si mai mananca si dimineata si seara inca o paine, atunci nu este in regula. Pentru un copil sunt suficiente cate doua feliute de paine la o masa, de trei ori pe zi.

Atentie! Daca copilul mananca dimineata cereale, nu-i mai oferim si paine, pentru ca inseamna acelasi lucru. Este mai bine sa manance mai multa mancare si mai putina paine!

  Dr. Livia NenaO felie, doua sunt suficiente pentru un copil de 5-7 ani. Acum depinde si de cerinta lui. Daca are alte surse de hidrati de carbon: cartofi, paste fainoase sau orez, atunci mananca o singura felie de paine. 

Atitudini vizavi de painea in alimentatia copiilor

In continuare, medicul pediatru a oferit lamuriri parintilor cu privire la anumite tendinte in privinta folosirii painii in alimentatia unui copil.

Tentatia painii goale: Nu este nicio nenorocire daca un copil vrea sa manance paine goala. Este mai rau sa-i interzici. Cel mai bine este sa-l lasi sa manance atat cat pofteste pana se satura si nu mai vrea el singur. Poftele semnalizeaza necesitati ale organismului. Stiu cazul unui parinte care, in urma insistentelor copilului, i-a oferit un anumit fel de mancare mai multe zile, iar apoi nu a mai cerut deloc o perioada.

Paine fara sare pentru copii? Sarea nu este otrava! Este cald afara, copilul se joaca si transpira, atunci el elimina apa si sare, nu doar apa. Un copil cu diaree pierde saruri, de aceea sarea nu trebuie eliminata din alimentatie, ci doar folosita cu atentie. Ea se evita doar in caz de boala sau de edeme.

Painea inmuiata in mancare: Sunt copii care nu au dinti sau care nu vor sa mestece o paine tare, nu este nicio diferenta in a-i oferi copilului paine simpla sau paine imnuiata in mancare. Este o chestiune de gust.   

Covrigul este tot o paine, dar mai tare. El poate fi mai atragator pentru copii daca are si seminte. Nu este contraindicat copiilor, covrigeii ajutandu-i sa-si dezvolte masticatia si salivatia. Bineinteles, nici consumul lor nu trebuie exagerat.- sursă text

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn