Mierea sau hrana zeilor

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+

dieta-cu-miereDespre mierea de albine se spune că, în vremurile străvechi, era hrana preferată a zeilor din Olimp. Mierea este un aliment pur, concentrat, o adevărată esenţă a luminii solare în stare lichidă. Mierea este un aliment natural, de origine atât animală cât şi vegetală, fiind principalul produs al stupului. Ea este fabricată de albine din nectarul florilor, îmbogățit cu substanțe proprii și prelucrată de acestea pentru a fi apoi depozitată în faguri.
Vechii greci considerau mierea un „elixir al tinereții” şi o administrau atleților care participau la Jocurile Olimpice, iar egiptenii o foloseau în tratamente cosmetice şi ca medicament. Există mai multe tipuri de miere, fiecare având proprietăți diferite.

Mierea de salcâm

Cel mai cunoscut tip de miere este cea de salcâm, care este bogată în fructoză și rămâne foarte mult timp lichidă, fără să se zaharisească. Aceasta este un pansament pentru stomac, poate fi folosită în tratarea ulcerului și de asemenea este un excelent calmant pentru psihic. Mierea de salcâm proaspătă este fluidă, are o aromă și un gust foarte plăcut și o culoare aurie, minunată. Se cristalizează foarte greu, abia după un an, un an și jumătate. Acest tip de miere este ideal ca și tratament pentru calmarea tusei, consumată în ceai cu lămâie, sau în stare naturală. Puteți dilua o lingură de miere de salcâm într-un pahar mic de apă călduță și să o consumați înainte de masă. În plus, mierea de salcâm este excelentă pentru gravide și pentru copii, pentru întărirea sistemului imunitar.

Mierea de tei

Mierea de tei este cea mai aromată și mai plăcută, însă are proprietăți anafrodisiace și acționează ca un somnifer. Poate fii  folosită ca sedativ pentru sistemul nervos cât și ca tratament pentru insomnii. Mierea de tei este excelentă pentru bronșite și bronșiolite.

Mierea de floarea soarelui

Mierea de floarea soarelui este de asemenea dulce și foarte parfumată, cunoscută pentru proprietățile sale tonice și revigorante, stimulează imunitatea și are proprietăți afrodisiace. Mierea de floarea soarelui este, de asemenea, un stimulent intelectual excelent deoarece conține lecitină în stare pură.

Mierea de conifere

Mierea ce se obține din conifere este, pe cât de rară, pe atât de apreciată deoarece este un adevărat medicament pentru cei ce suferă de afecțiuni ale aparatului respirator și al plămânilor și un antitusiv excelent. Bolnavii de plămâni apreciază atât mierea de brad și mierea de molid, pin, jep și larice pentru proprietățile sale excelente. Aceasta are o culoare specifică, pornind de la galben auriu până la verde închis, iar mirosul este, de asemenea, specific coniferelor.

Mierea polifloră

Mierea polifloră, pe de altă parte este cea mai complexă, deoarece conține o combinație din mai multe tipuri de flori, iar tratamentul cu astfel de miere acoperă o gamă largă de afecțiuni. Mierea polifloră este cea mai bogată în nutrienții și substanțele necesare omului și este cel mai complet aliment natural din câte există la momentul de față. Aceasta nu numai că stimulează digestia și sistemul imunitar, ci stimulează și pofta de mâncare și regenerează ficatul. În bolile de ficat se folosește un amestec de miere și lămâie, acesta fiind folosit și pentru stimularea imunității și a poftei de mâncare, sau se poate consuma miere polifloră la micul dejun cu grapefruit.

Care este cantitatea de miere indicată pentru consumul zilnic?

În primul rând, trebuie atenționați părinții ce au copilași mai mici de un an asupra faptului că mierea este strict interzisă până la această vârstă deoarece anumite microorganisme ce se dezvoltă în miere poate produce botulismul. Însă, după vârsta de un an, aceștia pot consuma în jur de trei lingurițe de miere pe zi, a se evita mierea de mac. După vârsta de trei ani și până la șase ani, aceștia pot primi o cantitate de până la cinci lingurițe de miere pe zi, fiind cunoscută ca un excelent stimulator al sistemului imunitar, iar dacă este amestecată cu cătină, copilul va fi ferit de gripe și răceli. Copiii de peste șase ani au posibilitatea să consume mierea în diferite forme, simplă, în ceai sau pe pâine, până la opt lingurițe pe zi, iar adolescenții pot consuma aproximativ șaizeci – șaptezeci de grame de miere pe zi. Un echivalent de o sută de grame de miere este cantitatea admisă pentru consumul unui adult zilnic. Trebuie menționat faptul că mierea se păstrează în condiții optime la o temperatură cuprinsă între zece și douăzeci de grade Celsius, la o umiditate medie, aproximativ șaizeci la sută.

Cum deosebim mierea naturală de cea falsificată?

Din păcate, din ce în ce mai mulți comercianți profită de consumul din ce în ce mai ridicat de miere și încearcă să suplimenteze mierea naturală prin diverse adaosuri de zaharuri pentru a obține miere falsă, care, desigur poate afecta sănătatea cumpărătorului, dar lor le aduc profit consistent. Testul bolului de aer este cel mai eficient când vine vorba de a recunoaște mierea naturală. Luăm un borcan de miere proaspătă și îl întoarcem cu capacul în jos. Dacă în interior se formează un bol de aer, asemănător unui glob, aceasta este naturală, dacă nu, aceasta conține adaosuri de zaharuri.

Consumul de miere

 

Poate fi consumată simplă sau în amestec cu alte alimente: fructe rase, cereale, sucuri de fructe, lapte.
Mierea nu trebuie să provină de la albine care au fost hrănite cu zahăr sau siropuri artificiale în perioada recoltării nectarului.
Mierea de albine nu se găteşte şi nu se încălzeşte la temperaturi de peste 40 grade Celsius, deoarece se distruge activitatea enzimatică, ceea ce îi scade mult valoarea terapeutică.
După ce se consumă mierea ca atare, este bine să clătim gura cu apă sau să ne spălăm dinţii, pentru a nu risca să creăm un mediu propice dezvoltării microorganismelor.

În continuare vă prezint un scurt filmuleț care arată cum este creată mierea.Vizionare placută!

 

 

Madalin Ionut Stancu
Urmareste-l

Madalin Ionut Stancu

Ionut este pasionat de Wellness si comunicare organizationala. Zambeste mereu si vei vedea lucrurile diferit in jurul tau. Optimismul este cheia succesului.
Madalin Ionut Stancu
Urmareste-l

Latest posts by Madalin Ionut Stancu (see all)

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+