Microbiomul-un ecosistem de bacterii

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+

 

             microbiȘtiați că în corpul nostru există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule? Aceste bacterii care formează microbiomul apar în primele 24 de ore de la naștere ajungând să se stabilizeze la vârsta de 2 ani. Oamenii de știință estimează că acești microbi care se află atât în interiorul nostru și anume în stomac, gură, scalp cât și pe piele ajung să cantărească aproximativ 2-3 kilograme.

Trebuie să înțelegem că așa cum bacteriile au nevoie de noi pentru a supraviețui și noi avem nevoie de ele, în digerarea anumitor alimente, dar și la îmbunătățirea sistemului imunitar prin producerea de vitamine. Una dintre funcțiile microbiomului este să alimenteze organismul cu 10% din numărul zilnic de calorii. Tot cu ajutorul microbilor, specialiștii susțin că pot diagnostica și trata anumite afecțiuni prin diete personalizate.

Numeroasele cercetări din ultimii ani arată că perturbarea microbiomului are consecințe nefavorabile asupra stării corpului, apărând alergii, eczeme, astm și obezitate. Această ipoteză a fost confirmată de cercetătorii un studiu elvețian care au observat o creștere a bolilor alergice în urma eliminării microorganismelor din corpul uman. Există chiar și teorii care afirmă că o viață mai murdară ar fi tratamentul pentru afecțiunile moderne ale lumii. De exemplu cei care în copilărie au fost expuși unui număr redus de microbi acum pot contracta alergii, boli autoimune.

Așadar, putem începe să privim cu alți ochii aceste bacterii, pentru că ele joacă un rol important în asigurarea sănătății noastre, iar pe măsură ce specialiștii care studiază aceste microorganisme vor ajunge să  le înțeleagă mai bine poate chiar ne vor ajuta în tratatea unor boli moderne.

Vă invit în continuare să urmăriți un scurt filmuleț despre acest ecosistem al bacteriilor din interiorul organismului uman.

Madalin Ionut Stancu
Urmareste-l

Madalin Ionut Stancu

Ionut este pasionat de Wellness si comunicare organizationala. Zambeste mereu si vei vedea lucrurile diferit in jurul tau. Optimismul este cheia succesului.
Madalin Ionut Stancu
Urmareste-l

Latest posts by Madalin Ionut Stancu (see all)

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+