Importanta jocului in aer liber

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+

Nu mai vedem copii jucandu-se afara in multe orase din Romania. Această scădere a numarului de copii care se joaca in aer liber inseamna si pierderea multor dintre beneficiile de invatare.

Joaca in aer liber este una dintre cele mai vechi activitati intreprinse de copii din lume, unde copiii joaca unele dintre cele mai interesante jocuri.

Dar astazi joaca in aer liber este o activitate putin atragatoare pentru copii deoarece:

  • Copiii petrec mai mult timp in interior in fata televizorului sau a calculatorului sau transportati dintr-un loc in altul in masina.
  • Parintii sunt ingrijorati, cu motive, de pericolele pe care le reprezinta strainii si joaca pe strada si prefera sa supravegheze copii inauntru, in casa.

Unii experti afirma joaca in aer liber conduce la ridicarea nivelului de invatare si a numarului de boli precum astm, obezitate.

Parintii ar trebui, desigur, sa isi protejeze copiii prin a-i invata despre pericolul reprezentat de persoanele straine si despre siguranta pe strada, dar ar trebui deasemenea sa isi invete copiii despre cum sa se joace in aer liber.

Placerea de a te juca afara

Pe langa avantajul de a respira aer proaspat, marele beneficiu pentru copiii care se joaca afara este acela de a fi liberi de constrangerile parentale.
Exista teorii potrivit carora toate acele glume rautacioase, tachinari, necajeli care se petrec atunci cand adultii nu sunt in preajma, ofera de fapt copiilor sansa de a :
a) Intelege comunicarea complexa, pattenuri in limbaj, fonologia, gramatica, sintaxa.
b) Dezvolta abilitati complexe in grupul de prieteni si in implicarea sociala.

Cum poti sa incurajezi ca parinte copiii să se joace afara

1. Copiii au nevoie sa experimenteze mai multe tipuri de vreme, de aceea nu permite vremii rele sa ii opreasca. Doar imbraca copilul adecvat.
2. Odata cu inaintarea in varsta a copiilor, invata-i regulile de siguranta pe strada si insoteste-i in plimbari pe strada pentru a-i ajuta sa se acomodeze cu mediul si sa cunoasca alti copii si alti parinti.
3. Vorbeste cu copiii despre pericolul pe care ar putea sa il reprezinte persoanele straine si de cum sa reactioneze in caz de urgenta.
4. Cauta locuri in care copii sa se poata juca afara, precum parcurile sau spatiile sigure din fata casei/blocului, lipsite de trafic.
5. Asigura-te ca stiu cum sa calatoreasca cu autobuzul sau cu tramvaiul calatorind deseori impreuna cu copiii.
6. Atunci cand copiii sunt suficient de mari petru a iesi singuri afara, creati un protocol: trebuie sa iti spuna in orice moment unde se duc si cu cine.

Pe masura ce copiii cresc, incurajeaza-i sa se aventureze in activitati, bineinteles cu risc scazut.

Alte articole sau informatii interesante pe care vi le recomandam:

Fotbalul este un sport popular printre copii.
Afla informatii despre sporturi de iarna pentru copii.
Gaseste informatii despre alte sporturi pentru copii.
Inscrieti copilul la inot!
Incearca reteta pentru Pateuri pentru pranzul din pachetel.

Articol creat de echipa Sport-Copii

Adrian
Vino pe

Adrian

Pentru că sunt iubitor de oameni si sport. Ofer învățămintele acumulate în viața sportivă și antreprenorială.
De la primul antrenament până la ultima medalie cu toții suntem campioni in viață.
Adrian
Vino pe

Latest posts by Adrian (see all)

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+