Ghimbirul, planta “minune” !

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+
Alice Cazan

Alice Cazan

Fă mereu ceea ce îți place şi construieşte din pasiune un viitor!
Alice Cazan

Latest posts by Alice Cazan (see all)

Ghimbirul, o plantă de mii și mii de secole.

 

Secolul XXI, ghimbirul, aceeași plantă care a schimbat vieții, o poate schimba și pe a ta !
Una dintre cele mai bune plante cunoscută încă din sec I, dar ignorată acum din varii motive este ghimbirul. Insuficienta cunoștință a noastră despre ghimbir, ne pune întrebări diverse “Ce este ? Ce gust are ? Ce beneficii are ? O pot administra de la orice vârstă ?”

 

Articolul își propune să răspundă la toate aceste întrebări și nu numai.

 

Ce gust are ghimbirul ?

Este dulceag, revigorant și iute. Partea pe care o folosim este rizomul, datorită proprietăților sale.

 

Ce nutrienți conține?

Ghimbirul conține calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E și B6.

Uleiurile volatile din ghimbir îi oferă gustul și mirosul sfecific. Aceste uleiuri favorizează mișcarea mușchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie.

 

Când pot introduce ghimbirul în alimentația copilului?

Universitatea din Maryland ne sfătuiește să amânăm administrarea de ghimbir la copii  mai mici de doi ani. Chiar și după aceasta vârstă sfătuiți-vă cu medicul pediatru în legătură cu cantitatea ce poate fi oferită copilului.

Alergiile la ghimbir nu sunt foarte frecvente, ele pot apărea ocazional. Dacă apar eczeme, iritații pe piele sau în gură, încetați consumul și consultați medicul

 

Beneficii pentru sănătate!

Dacă mâncați ghimbir în mod regulat, vă puteți bucura de următoarele beneficii:

-Antiinflamator și analgezic natural. Ghimbirul este recomandat pentru tratarea bolilor inflamatorii și dureroase, cum ar fi artrita, artroza sau oboseala cronică.

-Digestiv. Ajută la tratarea digestiei precare, gastritei, ulcerului gastric etc. Vă protejează stomacul atunci când urmați un tratament medicamentos.

-Infecții în gât. Ajută la tratarea infecțiilor și inflamațiilor gâtului și este foarte util atunci când îți corzile vocale sunt afectate.

-Greață și vomă. Este recomandat cu precădere în timpul primelor luni de sarcină, deoarece nu are efecte secundare nici asupra mamei, nici a fătului. De asemeni ghimbirul este de un real ajutor pentru cei care au probleme cu răul de mașină, de avion sau răul de mare. Soluția este o felie de ghimbir, menținută în cavitatea bucală care alungă simptomele de greață sau rău.

-Accelerează metabolismul. Ajută la îmbunătățirea funcției metabolice, fiind de  mare ajutor atunci când doriți să slăbiți.

 

Puteți să consumați ghimbir sub mai multe forme:

-Rădăcină crudă. Puteți să o dați prin răzătoare și să o adăugați la diverse preparate.

-Pudră. Consumul sub formă de pudră vă permite să controlați dozajul. Vă sfătuim să nu depășiți 2 grame pe zi și să consultați întotdeauna un medic.

-Cristalizat. Ghimbirul cristalizat se găsește cu ușurință în ziua de azi în plafare, în magazine cu dulciuri sau produse dietetice. Rețineți că are un conținut ridicat de zahăr.

-Infuzii. O infuzie fierbinte de ghimbir este ideală pentru persoanele sensibile la frig.

-Suc proaspăt. Atunci când este folosit în cantități moderate, sucul proaspăt de ghimbir vă ajută să oferiți o savoare originală sucurilor de măr, ananas, morcovi etc.

 

Păstrarea ghimbirului:

  • Ghimbirul se păstrează în loc răcoros nu mai mult de 10 de zile.
  • În cazul păstrării în frigider,  trebuie pus într-un container ermetic, pentru a nu se deshidrata. În acest caz poate fi păstrat timp de trei săptămâni.
  • Cea mai simplă și sigură metodă de pastrare este prin congelare.  Rădăcina de ghimbir necurățată se impachetează bine și se pune în congelator. De asemenea, tot la congelator se mai poate păstra și ras, îmachetat ermetic. Prin aceasta metodă nu se va pierde nici aroma, nici una din proprietățiile sale.

*Ghimbirul se poate consuma: în salate (ras, crud) în limonade, în preparatele reci. Aceasta se poate folosi și în preparate dulci, într-o cantitate redusă.*ghimbir1

Ajuta-ne cu un ShareShare on FacebookShare on Google+